ALMANYA – Almanya’da esrar kullanımını aşamalı olarak serbest bırakmayı öngören yasa hakkında tartışmaların ardı arkası kesilmiyor. Bu hafta içinde Federal Meclis’ten geçmesi beklenen yasa hakkında politikacılar, yargıçlar, uzmanlar ve doktorlar farklı görüşler ifade etti. Yargıçlar ve doktorlar yasaya karşı görüş bildirirken, bazı araştırmacı ve uzmanlar yasadan yana konuştu. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Sağlık Bakanı Karl Lauberbach ise bir kez daha esrar kullanımını serbest bırakan yasayı savundu.
‘ZATEN AĞIR OLAN DOSYA YÜKÜ DAHA DA AĞIRLAŞACAK’
Alman Yargıçlar Birliği (DRB), federal milletvekillerine çağrıda bulunarak yasanın durdurulmasını istedi. Haber sitesi RND’ye konuşan Birlik Başkanı Sven Rebehn, yasanın geriye doğru uygulanacağını, bu sebeple zaten dosya yükü ağır olan yargıya ek yük getireceğini söyledi. Yasanın kesinleşmiş ancak henüz uygulanmamış cezaları geçersiz kıldığını bildiren Rebehn, “Bu, bir düğmeye basarak olmayacak, bütün davaların elden geçirilmesi gerek. Bunların sayısı 10 binleri buluyor” dedi.
Rebehn’in verdiği bilgiye göre, esrarla ilgili karara bağlanmamış 850 bin dava bulunuyor. Birlik Başkanı, iki yıl öncesine göre davaların yüzde 30 oranında artığını bildirdi.
‘BEEZELBUB İLE ŞEYTAN KOVALAMAYA BENZİYOR’
Alman Psikiyatri ve Psikoterapi Derneği Başkanı Euphrosyne Gouzoulıs-Mayfrank da yasayı eleştirdi, yasanın esrarın gençler üzerinde olumsuz etkilerini göz ardı ettiğini ileri sürdü.
Gouzoulıs-Mayfrank, yasanın gençleri koruyacağı ve karaborsayı engelleyeceği gerekçeleriyle savunulmasına gönderme olarak, “Bu, Beezelbub ile şeytan kovalamaya benziyor” dedi. Beezelhub, antik Filistinliler tarafından ve bazı Semavi dinlerde tapılan ve ‘İblis’ olarak betimlenen bir tanrı. Alman Haber Ajansı’na (DPA) konuşan Gouzoulıs Mayfrank, esrar kullanımında yaşın önemli bir etken olduğunu, yasanın bunu göz ardı ettiğini ileri sürdü. Yasanın 18-24 yaşları arasındakilere aylık 30 gram, 24 yaşın üstündekilere de aylık 50 gram esrar hakkı getirdiğini hatırlattı, bu miktarların çok fazla olduğunu söyledi. Gouzoulıs-Mayfrank, “Toplumda bir deney yapılıyor, bunu gözü kapalı yapmayalım” diye konuştu.
SPD’Lİ MİLLETVEKİLLERİ DE KARŞI ÇIKIYOR
Federal Hükümet’in büyük ortağı SPD’den iki federal milletvekili de esrar kullanımını serbest bırakan yasayı eleştirdi. Partinin Federal Meclis Grubu’na mektup gönderen Sebastian Fiedler ile Sebastian Hartmann, yasa için sürecin yeniden başlatılmasını, doktor ve eyaletlerin eleştirilerinin dikkate alınmasını istedi. Vekiller, yasanın gençleri koruma, karaborsayı azaltma, yargı ve polisin yükünü hafifletme hedeflerine ulaşamayacağını savundu.
Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Bavyera Eyalet Meclisi Grubu Başkanı Klaus Haletschek de yasanın hemen durdurulmasını istedi. Bavyera Medya Grubu’na konuşan Haletschek, yasayı ‘delice bir niyet’ olarak niteledi, yanlış ve tehlikeli olduğunu savunarak Federal Hükümet’ten doktorlarını tavsiyelerini dinlemesini istedi.
ARAŞTIRMACI VE UZMANLARDAN YASAYA DESTEK
Öte yandan, 30 araştırmacı ve uzman, federal milletvekillerine açık mektup yazarak yasanın meclisten geçmesine destek vermelerini istedi. Deutschlandfunk radyosuna konuşan girişimin sözcüsü Frankfurt Üniversitesi Uyuşturucu Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Bernd Werse, esrarı serbest bırakan ülkelerin tecrübelerinin olumlu olduğunu, bu ülkelerde esrar kullanımının artmadığını, karaborsanın da büyümediğini ifade etti.
SPD’li Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach da X sosyal platformu üzerinden yaptığı açıklamada, yasayı savundu, eleştirilerin yerinde olmadığı ifade etti. Lauterbach, şu görüşleri paylaştı: “Eleştirenler, yasaklama politikasının işe yaramadığını görmezden geliyor. Karaborsayı yok etmek, çocukları ve gençleri korumak için yasa gerekli. Bunu aydınlatma ile yapacağız. Sorunları görmezden gelmek ve tabulaştırmak çözüm değil.”
Yasa, gelecek nisan ayından itibaren aşamalı olarak esrar kullanımını serbest bırakıyor. Buna göre, sınırlı miktarda esrar bulundurulacak, ayrıca yine sınırlı olarak esrar yetiştirilecek.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)