Bayatlamayan poğaça olur mu? Pastanelerin gizli poğaça tarifi ne? İşte ağızda dağılan bir poğaçanın püf noktaları…

Evde yapmak çok kolay olsa da bayatladığı için sorun olan poğaçalarla ilgili tüyoları duymak ister misiniz? Pastanelerde yapılan ve bayatlamadan kalabilen poğaçalarda neler kullanılıyor? Hangi malzemeler kullanılmalı ki poğaça bayatlamasın? İşte çocukların beslenme çantalarına rahatça koyabileceğiniz bir poğaça tarifi…

Bayatlamayan poğaça nasıl yapılır?

Pastanelerde 3 gün geçse bile bayatlamayan poğaçalar bulmak mümkün. Ev poğaçası ise hemen bayatlıyor. Peki pastane poğaçası evde yapılır mı? Çabuk bayatlamayacak poğaçalar için şu tüyoları bilmenizde fayda var.

Malzemeler:

Hamuru için:

  • Un (yaklaşık 9 su bardağı)
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya veya 1 çorba kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker

Üzeri için:

  • Yumurta sarısı
  • Susam veya çörek otu

Poğaçaları hazırlamaya hamurundan başlıyoruz. İlk olarak derin bir kaba ılık suyu dökün ve içerisinde maya ve şekeri eritin. Üzerine streç film örterek, 5 dakika bekletin. Sıvı yağı, yoğurt, tuz ve yumurtayı da koyup iyice karıştırın.

Karışımı una yavaş yavaş ekleyin ve çok az ele yapışan yumuşak bir hamur haline getirin.

Hamuru mayalanmaya bırakın. Kabın kapağını kapatıp, kalın bir örtü ile sıcak kalmasını sağlayacak şekilde yaklaşık 1 saat dinlendirin.

Ardından hamuru bir kaç kez yoğurarak havasını alın.

Poğaçalara istediğiniz şekli verin ve pişmeye hazırlayın. Şekil verdiğiniz hamurların içine istediğiniz malzemeleri koyabilirsiniz.

Daha sonra poğaçaların üzerine yumurta sarısını sürün. İsterseniz susam ve çörek otu serpebilirsiniz.

Bayatlamayan poğaçaları 185 derecede ısıttığınız fırında altı üstü kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.

Bu malzemeler, yaklaşık 20 adet poğaça içindir. Poğaçaları, bu malzeme oranlarını sabit tutarak çoğaltıp azaltabilirsiniz.

Bayatlamayan poğaçanın püf noktaları neler?

– Kullanılacak tüm malzemelerin oda ısısında olması gerekiyor.

– Hamuru yoğurduktan sonra mayalanması için üzerini örtün ve sıcak kalmasını sağlayın.

– Hamurunuza rulo gibi şekiller verecekseniz kolay şekil verebilmek adına tezgahınızı unlayabilirsiniz.

– Süt ve su gibi malzemelerin ılık olması, poğaçanın kalitesini arttırır.

– Poğaçalarınızı pişirirken kendi fırınınızın ısı ve pişirme süresine de dikkat etmelisiniz.

Poğaça yaklaşık kaç kaloridir?

Orta büyüklükteki 1 adet poğaça yaklaşık olarak 240 kcal’dır. Şeker hastaları ve kilo vermek isteyen hastaların 1 adet küçük boy poğaça tüketmeleri yeterlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir